logo

La notícia a cat.elpais.com 15/12/2015

 

Enèsim robatori de cable a les instal·lacions d’Adif a Catalunya i enèsim caos en el servei de Rodalies de Renfe, que tindrà afectacions durant dies. De moment, aquest dimarts 60.000 persones han patit el contratemps, que han vist com quedava inutilitzada la R8 i hi havia retards a les R2 Nord i la R11. En total, 200 trens s’han vist afectats, una de cada cinc freqüències diàries a Catalunya. El problema es mantindrà aquest dimecres: les dues empreses públiques del Ministeri de Foment preveuen que mentre durin les tasques de reparació les tres línies afectades només podran operar al 50% de la seva capacitat. Adif tornarà a presentar denúncia davant la Policia. N’hi ha 390 en el que va d’any.

La gravetat de l’avaria ha fet d’aquest dimarts una d’aquestes jornades en les quals un alt càrrec del Ministeri de Foment s’ha deixat veure a Barcelona per demanar disculpes i demanar “tranquil·litat” als usuaris. Li ha tocat al secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, que ha estat l’encarregat de comunicar que aquest dimecres només hi haurà la meitat del servei a les tres línies afectades. Ha advertit que hi haurà “una circulació més lenta, menys freqüències i temps de viatge més llargs”, mentre tècnics de Renfe i de la Generalitat treballaven en la fórmula per reforçar els serveis d’autobusos.

Els fets d’aquest dimarts han estat un altre reguitzell de problemes que ha acabat tenint greus efectes sobre el servei que presta Rodalies. A les 2.15 de la matinada els tècnics del Control de Trànsit Centralitzat de Barcelona van rebre una altra alarma a les seves pantalles. Algú havia tallat uns cables d’electrificació per endur-se fins a 360 metres de coure. Però la mala sort va fer que una de les puntes del cable seccionat, amb tensió encara, caigués i contactés amb altres conductors elèctrics de baixa tensió que s’utilitzen per enviar els senyals de senyalització de les vies.

Aquest contacte va derivar en uns petits incendis que van acabar per inutilitzar quatre arquetes que distribueixen els senyals de seguretat i de canvis de vies. Inutilitzades, és impossible la circulació de trens. El cable es pot substituir, però reparar aquestes arquetes és més complex, han assenyalat fonts d’Adif. És el motiu que les línies afectades dilluns segueixin avui dimarts a mig gas.

Aquests incendis han tingut efectes directes sobre el servei. La R8 ha quedat totalment inutilitzada. Fins que Renfe ha pogut engegar un transport alternatiu entre Granollers i Bellaterra Universitat, ha aconsellat als usuaris que baixessin a Montcada i Reixac i es desplacessin a peu fins a l’estació Montcada-Manresa per agafar la línia R7 i poder arribar així a la seva destinació. La R11 i la R2 Nord, les altres afectades, han tingut durant tot el dia retards de més de trenta minuts.

Dimecres, totes aquestes línies tindran la meitat de les freqüències habituals i s’habilitaran autobusos per completar l’oferta. La línia R2 nord quedarà tallada per la meitat: un tram entre Sant Celoni i Gavà i un altre entre l’aeroport i Sant Andreu Comtal. En tots dos casos hi haurà dues freqüències per hora. En el cas de la R8, el tram entre Martorell i Cerdanyola Universitat serà com l’habitual, però entre la Universitat Autònoma de Barcelona i Granollers no hi haurà trens i es cobrirà el trajecte en autobusos. A la R11 (Portbou-Barcelona) circularan dos trens per hora i sentit.

Els Mossos d’Esquadra han obert una investigació per intentar esbrinar qui van ser els autors del robatori. Fonts properes a la investigació han descartat que es tracti d’un cas de sabotatge, com sí que es va sospitar en uns talls de cable en la línia del tren d’alta velocitat. Pomar ha parlat de coordinació màxima entre Estat i Generalitat.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.