logo

La notícia diarimes.com 05/11/2018

 

La plataforma critica que la Generalitat es limiti a encarregar una nova enquesta ciutadana i no solucioni les mancances pendents en matèria de transport públic

 

La Plataforma Trens Dignes a les Terres de l’Ebre i el Priorat exigeix els líders polítics ebrencs, municipals i de la Generalitat, que acordin i signin amb el Ministeri de Foment una proposta dels serveis ferroviaris que necessita el territori. Alerten que, davant l’encara incerta però presumiblement pròxima posada en marxa del tram del corredor mediterrani, cal que des de les Terres de l’Ebre es fixin les condicions de l’oferta ferroviària, tal i com ja han fet les principals ciutats del Camp de Tarragona. De moment, la Plataforma alerta que no es coneixen les propostes ni de la Generalitat així com tampoc de Renfe i Adif en aquest sentit. Lamenten que la Taula de Mobilitat s’hagi centrat a encarregar una nova enquesta sense resoldre de forma efectiva els problemes que llasten el transport públic al territori.

«Estafa» o «bucle reiterat». Aquests són les definicions que els portaveus de la Plataforma, Josep Casadó i Wilfredo Miró, han dedicat a la proposta de la Generalitat sobre l’elaboració de la consulta a la ciutadania com a pes previ per a un nou intent de redacció d’un Pla Director de Mobilitat per al territori. «Que es deixin de Pla de Mobilitat i d’enquestes i vagin per feina. Ja tenen la tira d’estudi i plans fets per un tub. Que no ens facin perdre més temps: que es dediquin a plantejar quin model es vol ara, ràpid, perquè això està al caure. No podem esperar dos anys. És una presa de pèl», ha Miró, qui ha rebutjat com a excusa els possibles retards provocats per l’aplicació de l’article 155. «No s’ha fet per deixadesa o incompetència», ha sentenciat.

L’encara sense data però teòricament posada en marxa de la variant del corredor mediterrani entre l’Hospitalet de l’Infant i Tarragona –prevista per abans de l’estiu però que encara continua en proves-, recorden, obliga a actuar amb rapidesa. La incertesa sobre els serveis ferroviaris que s’implementaran a l’actual línia R-16 és total, afegeixen. Ni Adif, ni Renfe ni la Generalitat han fet públiques encara els seus plantejaments. «De la línia més afectada no hi ha cap tipus d’informació», subratlla Casadó. Ni si s’aturaran els trens de llarg recorregut al territori, ni freqüències, ni parades, ni itineraris. Un aspecte clau, aquest últim ja que hauria de permetre aprofitar la línia d’alta velocitat des de l’estació del Camp de Tarragona per escurçar el temps de viatge amb Barcelona, segons la disponibilitat de combois híbrids.

Intermodalitat de l’estació central
La Plataforma també vol saber què passarà amb l’actual línia de la costa, les seves parades i si hi haurà combois directes entre València i Saragossa o quin paper jugarà en aquesta nova xarxa l’estació de l’Aldea, coneguda com a «estació central de les Terres de l’Ebre», per a la qual demanen una veritable intermodalitat, amb la construcció d’una estació d’autobusos contigua –«hi ha terreny», recorda Casadó- que permeti distribuir els viatgers pel territori sense necessitat de desplaçar-se alguns quilòmetres entre les estacions d’aquests serveis.

En aquest sentit, alerten que les Terres de l’Ebre ja estan fent tard, quan altres territoris van plantejar amb antelació les seves demandes, «abans que es prenguin les decisions». Per això, la dificultat de modificar ara aquestes decisions és dispara. «Si Reus i Tarragona ja han posat les condicions sobre la taula, ens condiciona a nosaltres ja. I si no entrem, tindrem el que a ells els sobri o els vagi bé. Això no pot ser. La forma és buscar, amb qui van negociar ells, Foment, i com a mínim agafi uns compromisos», ha reblat el també portaveu, Josep Casadó, tot instant al Departament de Territori i Sostenibilitat, a la Taula de Mobilitat, els presidents dels consells comarcals i els alcaldes «treballar». La Plataforma també retreu que no es facin públics els plans per mantenir a curt, mitjà i llarg termini la línia R-15, més enllà de l’argument que el seu futur està garantit perquè es troba dins del Pla d’Emergència Nuclear de Tarragona (Penta).

També volen que es posi fil a l’agulla als problemes que pateix el sistema de transport públic per carretera. Denuncien que la implementació de la targeta T-10/120 no arriba a tot el territori ni a tots els operadors –només dos de cinc la tenen-, fet que obliga a molts ciutadans a pagar més per un trajecte que hauria de costar un euro. Exigeixen que els horaris de connexió entre Tortosa, Móra d’Ebre i Flix, s’adaptin als horaris laborals, que s’estableixin busos exprés en els eixos Tortosa-Flix i Gandesa-Móra-Flix.

El pròxim dimecres al matí, la Plataforma es reunirà amb representants de la Taula de Mobilitat de les Terres de l’Ebre per posar sobre la taula aquestes demandes.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.