logo

COMUNICAT 74  06/10/2016

Exigim l’ATM, que no ens vulguen donar gat per llebre

 

En resposta a la nota de premsa enviada avui per la conselleria (al final d’este text en teniu l’enllaç) la Plataforma Trens Dignes Ebre-Priorat rebutgem la creació de la Taula de Mobilitat com a proposta substitutiva de l’Autoritat Territorial de Mobilitat (ATM). Lamentem que el Departament de Territori i Sostenibilitat faça oïdes sordes a la demanda social i institucional de les Terres de l’Ebre que sol·licita la creació de l’ATM de l’Ebre, segons marca la Llei 09/2013 de Mobilitat.

Les Terres de l’Ebre no es poden permetre un sucedani més que perpetue la situació actual de descoordinació, discrecionalitat i manca de serveis. L’experiència ens demostra que les taules de treball són, en el millor dels casos, només declaracions de bones intencions, però no són elements efectius de gestió, ni els compromisos que s’assolixen tenen l’obligatorietat de ser complits. Es tracta d’un invent que s’ha tret de la màniga el Departament, que no s’ha aplicat enlloc més de Catalunya, i que no té suport legal ni es troba sota l’ampara de cap normativa, cosa que sí té una Autoritat, que s’ha demostrat que és un organisme que funciona amb èxit al Camp de Tarragona, Girona, Barcelona i part de l’àrea de Lleida. Per este motiu, demanem a la conselleria que dixe de marejar la perdiu, que no ens vulga donar gat per llebre i seguim demanant la creació de l’ATM, com a organisme executiu, vinculant i de consens real.

Ens preguntem:

  • Què tenen de diferent les Terres de l’Ebre perquè no s’hi puga aplicar una llei aprovada per unanimitat pel Parlament de Catalunya?
  • Per què no hauríem de tindre el dret a poder participar d’un model de gestió com a altres territoris de Catalunya? Políticament és una falta de respecte a les nostres  institucions i un insult a la capacitat de treball de la societat. Volem ser ciutadans amb els mateixos drets.
  • Per què el que s’ha demostrat que funciona a altres territoris catalans, quan es demana que s’aplique a les Terres de l’Ebre es nega o s’intenta defugir amb falses promeses o inefectives figures fins ara inexistents que no tenen cap garantia d’efectivitat?
  • Per què se’ns utilitza com a conillets d’índies per aplicar uns nous horaris que inclouen retards (i quan es veu que són ineficaços no s’apliquen a la resta del país) i en canvi quan es tracta d’importar el que sí que ja s’ha demostrat que és eficient a altres indrets, es fiquen traves constants?

Les millores assolides fins ara han sigut fruit de la lluita social constant, pacífica i rigorosa. També del treball de molts agents, és cert, però ha hagut d’aparèixer una plataforma ciutadana perquè es fessen realitat. Els avenços, emcara insuficients i que han sigut reconeguts per esta plataforma (en àmbits de tarifes, combois o freqüències) en cap cas, però, poden ser utilizats ara per justificar l’esquivament d’altres obligacions o per anunciar falses fites assolides, com una parada d’autobús a l’estació de tren de l’Aldea (inexistent a dia d’avui i de la qual no se’n té coneixement), la coordinació d’horaris entre el bus i la línia R16 (on és la intermodalitat?) o la “millora dels serveis regionals mitjançant la variant del Corredor Mediterrani” que no es pot dir ni que estiga en execució i les obres de la qual porten anys de retard (depén de Fomento, sí, però no es pot dir en un comunicat oficial que s’està executant i que ja s’han obtingut millores).

Considerem desafortunat, a més, fer pública esta nota de premsa, curiosament, a tansols quatre dies vista de la concentració institucional convocada a Vila-seca per al proper dilluns dia 10, al manifest consensuat de la qual es demanarà, entre d’altres, la creació de l’ATM a les Terres de l’Ebre. A esta concentració han confirmat la seua assistència, a dia d’avui, els quatre consells comarcals d’esta vegueria (Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre) i el del Priorat, els sindicats majoritaris (CCCO, UGT i USOC), l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), la Federació d’AAVV de Tortosa, la Diputació de Tarragona o l’Assemblea Nacional Catalana, a més del mateix Delegat de Govern a les Terres de l’Ebre, Xavier Pallarès, i diversos diputats al Parlament de Catalunya, de tots els colors polítics (a excepció del PP). A més, el mateix Síndic de Greuges ha obert una causa d’ofici per reclamar l’ATM i per a la qual ja s’ha començat la recollida de signatures.

Des d’aquí, fem una darrera crida a la participació i a la fermesa de les institucions del territori i dels sectors socioeconòmics implicats que ja han mostrat el seu suport a la creació de l’ATM, perquè assistisquen a la concentració del proper dilluns 10 d’octubre, a les 11.30h, a l’estació de tren de Vila-seca i, juntament amb esta plataforma, continuem treballant conjuntament per, ni més ni menys, fer complir la Llei de la Mobilitat.

Nota de premsa del departament a la que ens hem vist obligats a respondre:
http://territori.gencat.cat/ca/inici/nota-premsa/?id=295077

 

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.