logo

La notícia a delcamp.cat 14/12/2017

Vegeu també: diaridetarragona.com 14/12/2017 Empresarios de Tarragona se conjuran para recuperar la Façana Marítima

 

Un dels primers objectius de l’entitat és evitar que el tercer fil ferroviari passi per la línia costanera

 

Un total de 120 empresaris tarragonins han constituït una entitat jurídica amb l’objectiu de «transformar la façana marítima de la ciutat» i «reinventar el model de ciutat», en un projecte redactat per Joan Miquel Carrillo i que posa en el 2030 la data en què cal projectar aquest canvi radical.

L’associació, Empresaris de Tarragona (EdT), s’ha presentat aquest matí en el marc d’una jornada sobre «Infraestructures que transformen ciutats» organitzada amb l’Ajuntament de Tarragona i la Fundació Smart Mediterranean City. «Naixem com a entitat jurídica però la nostra voluntat no és exclusivament empresarial, sinó que buscarem consensos», han explicat des de la nova associació.

Evitar el tercer fil a la línia costanera, una prioritat

EdT ha presentat el seu projecte de reforma integral de la façana marítima de Tarragona a llarg termini, però ha posat sobre la taula un objectiu immediat: aturar la licitació de les obres del tercer fil per la línia del litoral, que s’ha de fer durant el primer trimestre de 2018, segons el ministre de Foment, Íñigo de la Serna, apuntava fa uns dies a Tarragona.

«Si cal, tallarem les vies», ha posat sobre la taula Sebastià Cabré, el president de l’entitat. «No podem permetre el pas de mercaderies perilloses per la línia de costa», ha manifestat Cabré, que ha apuntat a les limitacions que això suposaria per als negocis del litoral.

Els trens, per l’interior

La proposta d’Empresaris de Tarragona és la rehabilitació d’alguns trams de l’antiga línia Reus-Roda, tal com es recollia al projecte inicial del Corredor Mediterrani, presentat l’any 2010 i modificat anys després.

Caldria, doncs, construir l’estació de Tarragona —i conseqüentment també Altafulla i Torredembarra— a la zona més interior dels termes municipals, entre l’A-27 i el barri de la Floresta. Caldria dur el pas dels ferrocarrils, a través d’un by-pass, a través del polígon de Riu Clar, la T-11 i les Gavarres cap a la part interior de la ciutat, on hi hauria la nova estació.

Acabar amb la línia de tren actual, la base del projecte

El projecte, ambiciós, evitaria el pas de mercaderies perilloses per la via litoral, i a més, seria un argument oportú per a la proposta d’EdT: crearia una oportunitat per canviar radicalment la façana marítima de la ciutat.

El projecte de la Rambla del Mar passa per reduir o eliminar el pas dels trens per la línia actual. «Descartem el soterrament perquè tindria un cost d’entre 300 i 450 milions d’euros, xifres difícilment assumibles avui dia», ha comentat Sebastià Cabré.

 Un passeig marítim i una nova vida a la Part Baixa, entre d’altres

Sobre la base de resoldre la qüestió del pas dels trens, el projecte de la Rambla de Mar busca transformar del tot els 18 quilòmetres litorals de Tarragona. Entre d’altres, EdT proposa el passeig marítim de Tarragona i relligar els dos extrems costaners de la ciutat: la riba del Gaià i la del Francolí, revifant la idea d’Anella Verda. A més, les zones de la ciutat que sortirien beneficiades del projecte, segons apunten, serien el Serrallo i la Part Baixa, que es dotarien d’«una nova centralitat».

De fet, la idea de crear el Barri de la Marina, al voltant del carrer del Mar i el Moll de Costa, és un altre dels puntals del projecte, que va encara més enllà i parla de relligar la Rambla Vella i la Nova i unir la zona del centre de la ciutat amb el Passeig de les Palmeres, la façana litoral i el Fortí de la Reina.

Els passos a seguir

Per ara, EdT buscarà aturar la licitació del tercer fil. La feina de l’entitat és algutinar consensos «per guanyar adeptes per una ciutat de serveis a les persones, comerç, cultura i oci», en paraules de Cabré. De moment, han presentat el document de síntesi que ha de servir per eixamplar les bases del projecte de Carrillo. De moment, s’han posat en marxa quatre comissions de treball, que ja estudien com desenvolupar el projecte pel que fa a l’àmbit ferroviari, paisatgístic, urbanístic i d’equipaments.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.