logo

La notícia a diaridetarragona.com 30/10/2016

 

El Centre d’Interpretació del Ferrocarril també ha celebrat aquest cap de setmana la cinquena edició dels Dies del Museu, per recordar la vinculació del municipi amb el món del ferrocarril

 

El Centre d’Interpretació del Ferrocarril de Móra la Nova ha celebrat aquest cap de setmana la cinquena edició dels Dies del Museu, coorganitzada per l’Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial (APPFI) i l’Ajuntament de la població. Unes jornades que tenen l’objectiu de donar a conèixer el treball de recuperació i posada en valor de les antigues instal·lacions ferroviàries de Móra la Nova i la vinculació d’aquesta població amb el món del ferrocarril. Enguany, l’Ajuntament moranovenc ha aprofitat aquesta activitat anual per commemorar els 125 anys de l’arribada del ferrocarril a la població.

El president de Fundació i Associació per a la Preservació del Patrimoni Ferroviari i Industrial, Jordi Sasplugas, explica al Diari que «s’ha considerat convenient des del museu fer actes oberts a la societat en general», ja que «percebem que els nostres visitants solen ser persones interessades en la temàtica del ferrocarril, però volem arribar al públic en general també».

Sasplugas puntualitza que avui en dia a vegades el ferrocarril té una connotació negativa i serveix com a eina de reivindicació del territori. «Però el problema és de qui l’administra, no del ferrocarril per ell mateix».

Un dels actes més importants que s’ha celebrat aquest cap de setmana ha estat l’homenatge a una cinquantena de ferroviaris jubilats, aquells treballadors que en algun moment de la seua vida van passar per Móra la Nova. «Entre 1891 i 1974 l’activitat ferroviària de Móra la Nova va generar un miler de treballadors que van estar aquí», detalla el president. «Móra la Nova era un punt estratègic entre la línia de Madrid a Barcelona. Hi havia la base per on passava el personal i on es resolien aspectes tècnics. I moltes línies de l’entorn com la de la vall de Zafán depenien de l’administració de Móra la Nova».

D’entre els actes que s’han pogut gaudir aquest cap de setmana, a més de la visita al museu, destaca un mercat de miniatures i objectes ferroviaris, un tren en miniatura tripulat, una exhibició de cotxes clàssics i la possibilitat de realitzar viatges en locomotores dels anys 50 i 60.

Sense col·laboració de Renfe

Per a la celebració dels 100 i dels 110 anys de l’arribada del ferrocarril a Móra de Nova, es va poder comptar amb un tren de vapor, activitat que sempre ha resultat un èxit. Enguany, però, Renfe no n’ha volgut llogar cap.

«Des de la nostra entitat pensem que quan celebres l’aniversari d’un ferrocarril la millor forma de fer-ho és amb un tren antic, però ens van dir que no en tenien cap de vapor», explica Sasplugas. «Aleshores vam dir que no calia que ho fos, que sigués antic i prou. I ens van respondre que no tenien maquinistes. Són excuses. La pròpia administració ferroviària haurà de fomentar aquests tipus d’actes. Es guanyen a pols la mala fama».

Te puede i

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.