logo

La notícia a rodaliesgencat.cat 10/11/2016

 

Els canvis permetran adequar els nous horaris a les condicions de circulació actuals derivades de les limitacions temporals de velocitat existents a la xarxa ferroviària. Les modificacions es produiran al tram Reus–Riba-roja, amb un increment mitjà de 8 minuts en el temps del trajecte, i es mantindran fins que finalitzin les obres de millora compromeses pel Ministerio de Fomento. La incorporació de les noves parades dels trens Euromed a l’Aldea comporta la necessitat d’ajustar les línies del corredor sud (R2 nord i sud, R13, R14, R16, RT1 i RT2).

Els horaris dels serveis de la línia R15 de Rodalies de Catalunya (Barcelona – Estació de França / Riba-roja d’Ebre) es modificaran a partir d’aquest dissabte, 12 de novembre, per adaptar-los a les condicions de circulació derivats de les limitacions temporals de velocitat (LTV) existents a la xarxa ferroviària. Els canvis, que són provisionals i suposen un increment mitjà de 8 minuts entre Reus (Baix Camp) i Riba-roja d’Ebre (Ribera d’Ebre), es mantindran fins que l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) finalitzi les obres de millora de la infraestructura a què s’ha compromès el Ministerio de Fomento i que suposen una inversió de 13 milions per a l’any 2017 per eliminar totes les LTV que hi ha en aquest tram.

D’aquesta manera, el Departament de Territori i Sostenibilitat (TES), com a titular del servei, ha supervisat els nous horaris i autoritzat Renfe a realitzar aquests canvis  temporals amb l’objectiu de recuperar la fiabilitat a la línia, que actualment se situa en el 40%.  Els canvis horaris es produiran entre Reus i Riba-roja d’Ebre, amb aquest increment mitjà de 8 minuts. Al trajecte Reus-Barcelona Sants els reajustaments seran només d’un o dos minuts, en aquest cas per adequar el servei a la nova configuració dels Euromed, tal i com passarà a la resta de corredors del sud.

Canvis condicionats per obres de millora

El Govern va signar un manifest conjunt amb l’Associació Catalana de Municipis, la Federació de Municipis de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona on es comprometia a no realitzar cap modificació si no disposava del subministrament, per part de l’Adif, de la informació detallada sobre els motius del canvi, de la inversió concreta que es durà a terme i de la data en què es preveu recuperar el temps del viatge.

En el cas de l’R15, com ja va passar amb l’R16 a l’estiu, l’administrador ferroviari ha detallat el conjunt d’actuacions que durà a terme els pròxims mesos.

Coincidint amb la reconfiguració horària de l’R15, el Departament de TES incorpora un nou servei per sentit entre Riba-roja i Barcelona, que reforçarà les comunicacions entre les dues poblacions. Els nous serveis, operatius a partir del dilluns 14, seran:

  • Riba-roja  d’Ebre 11.35 hores – Móra 12.11 hores – Barcelona 14.37 hores
  • Barcelona 6.30 hores – Móra 8.55 hores – Riba-roja d’Ebre  9.29 hores

Devolució Xpress a partir dels 7 minuts

Com a conseqüència de la modificació dels horaris, els usuaris de la línia R15 podran optar a la Devolució Xpress del seu bitllet a partir dels 7 minuts de retard, en comptes dels 15 minuts habituals. La mesura entrarà en vigor el mateix dia 12 i es mantindrà fins a la recuperació dels temps de viatge.  Aquesta millora també s’aplica a l’R16 pel mateix motiu. En aquest cas, la reorganització dels horaris i les obres de millora realitzades han permès obtenir un índex de puntualitat superior al 75%, quan abans dels canvis era del 22,6%.

Concretament, la modificació temporal dels serveis a l’R16, aplicada a partir del 5 d’agost, estava supeditat a la finalització de tres obres per part de l’Adif, dues de les quals ja estan acabades: el nou enclavament de Mont-roig del Camp i l’eliminació de la LTV a l’accés a l’Estació de França. La tercera obra, pendent de finalitzar, és la posada en servei del tram de via doble entre Vandellòs i Vila-seca.

Al setembre, es va incorporar un nou servei regional en la relació Tortosa – Barcelona a última hora de la nit. Amb aquesta nova freqüència els usuaris de l’R16 disposen de 20 trens diaris, 10 per sentit.

Ajustos al corredor sud

La incorporació de les noves parades dels trens Euromed a l’Aldea, històricament reivindicada pel territori, comporta la necessitat d’ajustar les línies del corredor sud. En el cas de l’R16, aquestes modificacions permeten recuperar temps de viatge en alguns trajectes, com per exemple el tren amb sortida de Tortosa a les 10.45 hores, que guanya 7 minuts, i el darrer tren dels dies laborables direcció a Barcelona, que surt de Tortosa a les 20.57 hores, que recupera 9 minuts de temps de viatge. I a l’R15, les modificacions seran d’1 o 2 minuts (tant a l’alça com a la baixa) entre Reus i Barcelona.

En la resta de corredors del sud (R2 nord i sud, R13, R14, RT1 i RT2) el dia 12 es produiran modificacions horàries mínimes, és a dir, que afecten amb un o dos minuts, tant a l’alça com a la baixa, les arribades dels trens. En el cas de l’R2 sud, a més, aquests canvis contemplen que els caps de setmana i festius 58 trens s’aturin a l’estació de Viladecans. A més d’integrar la parada dels nous trens a l’Aldea, les modificacions permetran vertebrar la circulació de les diferents línies del Corredor Mediterrani.

R11 i RG1

A partir del dia 12 també es modifiquen tres trens de les línies R11 i RG1.

 

Tots els nous horaris estan disponibles en pdf als enllaços següents, a l’apartat Horaris d’aquesta pàgina i al cercador.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.