logo

Notícia a El Punt. O. Palau

La via d’emergència del port es desmantellarà.
Adif s’ha compromès a cedir a l’Autoritat Portuària la via paral·lela, que és la de la línia Tarragona-Salou-València.

L’operació, que ha provocat un altre retard en l’obra del pas de la plaça dels Carros, no es podrà fer efectiva fins que entri en servei el corredor mediterrani

La via d’escapament del port -en primer terme, a l’alçada de la plaça dels Carros-, serà desmantellada a llarg termini. Foto: Ò.P.J.

La reorganització de les connexions ferroviàries del port de Tarragona també suposarà canvis a mitjà termini en la via d’escapament que ara es fa servir per enllaçar amb la línia convencional en direcció a Barcelona. L’operació, en concret, suposarà el desmantellament d’aquesta via –que és la que passa per darrere dels Tinglados del moll de Costa, en paral·lel a la platja de vies de la Part Baixa, fins a empalmar-hi a l’altura de l’estació–, la qual ara només s’utilitza en casos d’emergència, si fallen les sortides principals del complex portuari.

Cessió de la via de Salou

A canvi, l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) s’ha compromès a cedir a l’Autoritat Portuària, per a aquest mateix ús, la via paral·lela, que és la de la línia Tarragona-Salou-València, la qual quedarà en desús justament a partir de l’estació quan entri en servei el corredor mediterrani ferroviari per l’interior, en principi es preveia que el 2012, si bé tot indica que tindrà almenys dos anys de retard. Per fer-ho possible, a més, l’Adif haurà de construir un petit bypass a l’altura del Serrallo per empalmar aquesta línia amb la via interna del port.

Responsables del retard

Les converses prèvies a aquest acord, que van segellar els tècnics de l’Adif i de l’APT en una reunió ja fa uns quants mesos, són el que va fer endarrerir un cop més, de retruc, les obres del nou pas subterrani de la plaça dels Carros, tot i que l’APT s’ha volgut desmarcar de qualsevol responsabilitat. I és que, tal com explica el seu president, Josep Anton Burgasé, ells ja havien exposat fa temps a l’Adif, quan va expressar la intenció de suprimir el pas a nivell, que volien mantenir la via d’escapament. A l’hora de la veritat, però, el projecte estatal no la va preveure, ja que va dissenyar un caixó soterrat per sota de totes les vies excepte aquesta, que quedava penjada. La situació, segons Burgasé, va provocar una queixa formal a l’Adif ja a principi del 2009, quan l’APT li va demanar que allargués el caixó perquè sortís a l’altra banda de la via d’emergència. La resposta de l’ens ferroviari va ser la proposta adoptada ara finalment –que usés la línia de València en constatar que d’aquí a poc aquest tram paral·lel quedarà en desús–, si bé la necessitat primer de pactar un acord entre les parts i després de modificar el projecte ha tornat a ajornar l’esperada obra.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.