Notícia a El Punt. O. Palau
El port tindrà terminals de tren pròpies a Guadalajara i a Osca.
La idea és poder disposar d’àrees intermodals a la vora dels mercats principals.
Es constituirà una societat de capital mixt amb majoria de DP World, que construirà també la nova estació interna.
El port de Tarragona també vol créixer cap a l’interior… de la península ibèrica. L’Autoritat Portuària (APT) treballa des de fa mesos en un projecte per expandir-se amb la construcció de dues terminals intermodals de mercaderies –el que també s’anomenen “ports secs”– sobre l’actual línia ferroviària convencional d’ample ibèric entre Catalunya i el centre de l’Estat, les quals s’ubicarien a les províncies de Guadalajara i d’Osca. “Volem tenir una xarxa entre el port i allà on hi hagi el nostre mercat, i aquest és en part a Madrid, on és importantíssim, i a l’Aragó”, justifica el president de l’APT, Josep Anton Burgasé.
En el primer cas, i en vista de les dificultats perquè les mercaderies puguin entrar fins a la mateixa capital espanyola per l’alta densitat de línies ferroviàries a la zona, el port de Tarragona s’establiria a la zona logística de l’anomenat corredor del riu Henares, des d’on les mercaderies arribades per mar al Camp es podrien distribuir per carretera a l’àrea central de l’Estat. De fet, l’APT ja ha iniciat els contactes amb les autoritats urbanístiques i els tràmits administratius per construir l’estació en uns terrenys a cavall entre els termes municipals de Guadalajara i la localitat de Marchamalo. “Ja hi hem establert converses, però els tràmits són lents”, reconeix el president, que en tot cas ha volgut esperar abans de continuar-los el consell d’administració celebrat el juliol passat, per explicar el projecte amb tots els detalls als consellers i poder obtenir el seu vistiplau. Aconseguit aquest, i passades ja les vacances d’agost, ara tornarà a reprendre els contactes. “El corredor Saragossa-Madrid és de doble via i es fa servir molt poc, ja que ara tothom passa per la del TAV, així que l’han d’usar per a les mercaderies”, justifica també Burgasé, que per arribar a Saragossa disposa com a bones tant de la línia de Picamoixons com de la de Casp, que es troben en la mateixa situació d’infrautilització.
Un cas anàleg és el de la segona estació, que l’Autoritat Portuària vol situar igualment sobre la línia fèrria actual, en aquest cas entre Lleida i Saragossa, a tocar del riu Cinca, prop de Montsó. “És la mateixa filosofia”, ratifica Burgasé, que recorda que es tracta d’un model que “és molt universal”, i que, sense anar gaire lluny, ja aplica l’Autoritat Portuària de Barcelona, que té presència a l’àrea de Saragossa, a Madrid i ara també al sud de França. ”No n’hi ha prou descarregant vaixells, cal fomentar la intermodalitat”, indica l’APT.
Societat mixta
Per tal de tirar endavant la inversió –que encara no s’ha quantificat– per construir els ports secs, l’Autoritat Portuària ha buscat la complicitat del capital privat. I és que, tal com explica el president, la idea és que també hi participi la companyia Dubai Port World (DP World), que des de l’hivern del 2009 gestiona la nova terminal de contenidors del port de Tarragona, pel qual ha apostat fort. Els àrabs, així, s’involucraran tant en la construcció com en la posterior explotació de les estacions, per a la qual cosa es constituirà una societat hòlding mixta on tindran la majoria: 51% de DP World, respecte del 49% de l’Autoritat Portuària de Tarragona. La idea és poder constituir aquesta societat “entre el setembre i l’octubre”, si bé per a la resta Burgasé no es mulla perquè “és difícil parlar de terminis”, en tractar-se –per exemple, en el cas de Guadalajara– de tràmits conjunts amb més d’un ajuntament.