logo

Foment adjudica l’estudi informatiu del traçat per 1,6 milions d’euros

[Publicat a El Punt]

A l’actual corredor en obres se sumarà, en bona mesura en paral·lel, una nova línia de TAV. Foto: J.F.

Definitivament hi haurà TAV d’ample internacional entre Tarragona i Castelló. Foment va adjudicar ahir l’estudi per analitzar-ne el traçat en un tram de 190 quilòmetres. La futura plataforma permetria la circulació dels trens del model comercial AVE, a més dels d’altes prestacions que ja podran circular pel corredor mediterrani, actualment en construcció. L’objectiu és que aquest concentri, quan hi hagi les dues infraestructures en funcionament, les mercaderies i la mitjana i llarga distància convencional.

El mes d’agost passat, tal com va avançar El Punt, l’Estat ja tenia madurada la decisió d’apostar per fer una nova línia per al TAV, entre Tarragona i Castelló, per poder bastir dues línies separades de mercaderies i viatgers. De fet, ja havia posat a licitació un estudi informatiu per analitzar-ne la viabilitat. Ara, però, la declaració d’intencions pren cos d’oficialitat, després que ahir el Ministeri de Foment adjudiqués a l’empresa Estudios e Ingeniería SA la redacció de l’estudi per 1,6 milions d’euros, un import del qual es desprèn la complexitat i l’ambició de l’obra. L’objectiu és construir una altra línia, però ara d’ample internacional, a més de l’actual corredor mediterrani, en construcció entre Vandellòs i la línia del TAV Madrid-Barcelona al seu pas pel Tarragonès. Aquesta segona infraestructura aglutinarà tot el trànsit d’alta velocitat en ample internacional –també hi podran circular els trens d’altes prestacions que ara fan servir l’ample ibèric– i aleshores les mercaderies i la resta de serveis de viatgers –inclosos els regionals– quedaran per a l’actual corredor, en funcionament des d’Ulldecona i fins a Vandellòs, passant per l’Aldea, i en construcció des de l’Hospitalet de l’Infant fins a la Secuita, un tram que serà d’ample ibèric fins a la futura estació de l’aeroport de Reus i que permetrà desafectar la línia de la costa. El més lògic és que el nou tram de TAV –l’estudi del qual es va adjudicar ahir– es dibuixés al costat del corredor mediterrani que ha de ser operatiu l’any 2012 i que en bona mesura avança de manera paral·lela a l’AP-7, però «la magnitud del pressupost d’adjudicació és una mostra que s’ha d’estudiar molt bé», segons matisava ahir el diputat del PSC al Congrés Francesc Vallès. Vallès va valorar el fet que el procés iniciat ahir representa «un pas de gegant pel que fa a les comunicacions del Camp de Tarragona». Ho va qualificar de notícia històrica en el sentit que «obre una nova ruta amb el litoral mediterrani i que revolucionarà les comunicacions d’aquestes comarques». «I el més important és que trenca la concepció radial de l’AVE a Espanya que havia abanderat el PP», va afegir-hi.

En el tram entre València i Castelló ja hi ha dos subtrams de TAV en obres. Però el trajecte entre Castelló i Tarragona, malgrat la construcció de l’actual corredor, era l’únic de l’arc mediterrani que hagués quedat servit amb només dues vies si ara no s’hagués apostat per una altra plataforma per al TAV. I, alhora, el fet que les dues infraestructures deslliurin de pressió una part de la xarxa convencional actual «ha de repercutir a la llarga en la millora del servei de rodalies i regionals», va dir Vallès.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.