La Bíblia que dissenya la projecció de totes les grans infraestructures del Camp en els pròxims vint anys ja és una realitat. El pla territorial parcial del Camp de Tarragona, que el govern va aprovar definitivament ahir, dibuixa un escenari amb una «conurbació central» de la regió «cridada a convertir-se en la segona gran àrea de Catalunya», on serà prioritària la vertebració ferroviària en totes les modalitats, des del tramvia fins al TAV. En aquests dos aspectes hi ha les grans novetats del document. Per un cantó, suggereix un nou corredor per al Tramcamp paral·lel a la T-11 –en lloc de l’N-340 com preveia fins ara–, que també pot arribar als barris de Llevant de Tarragona. Per l’altre, es fa seu el clam de la ciutat de completar la variant per a l’alta velocitat amb una nova connexió des de Tamarit.
El pla constata «l’escàs paper del ferrocarril en la mobilitat interior de la regió», que contrasta amb la «bona posició» pel que fa a la mitja i llarga distància. Potenciar i interconnectar els tres vessants és un dels principals objectius que es fixa, amb les «aportacions més innovadores i rellevants», especialment en la conurbació central, on el nou document «presenta els canvis més substancials», a banda d’alguns ja coneguts com el trasllat a l’interior de la línia de la costa a Tarragona, amb l’obertura d’un nou corredor integrat al centre de la ciutat.
El tramvia, fins a la Budellera
Un d’aquests grans canvis és sens dubte el del Tramcamp, l’estudi informatiu del qual s’ha de presentar tot just en poques setmanes. El pla, en tot cas, ja l’incorpora i n’avança així alguna de les novetats principals, com la definició d’un «nou corredor tramviari» entre Tarragona i Reus en paral·lel a l’autovia T-11, un corredor que el document inicial reservava per a la hipotètica segona fase d’una nova línia de rodalies. El Tramcamp, segons defensa el pla, ha de prestar un «servei intern, de proximitat i vertebrador», ja que connectarà l’estació del tren de Reus amb la plaça Imperial Tarraco de Tarragona, passant per nous barris com Bellissens, la terminal de l’aeroport, la nova estació central del corredor mediterrani, la Canonja i els barris de Ponent, inclòs el futur gran eixample previst darrere les Gavarres, al terme de Constantí. En un segon estadi, a més, es proposa que el tramvia arribi fins als nous plans parcials de Terres Cavades i la Budellera, i a partir d’aquí el govern no tanca la porta que vagi fins i tot més enllà, cap als barris de Llevant.
Des de Cambrils, per la via
El pla també consagra l’opció de desafectar l’actual línia fèrria a Salou i Cambrils perquè hi passi el tramvia, que arribaria al centre de la Costa Daurada a partir de l’actual línia de tren Tarragona-Vila-seca-Reus, que es reservaria només per a passatgers. Amb això, se suggereix la «utilització compartida» de trams ferroviaris i la construcció «si escau» de nova infraestructura per connectar el tramvia. L’actual línia de tren Tarragona-Salou, en canvi, passaria a ser exclusivament de mercaderies fins a Vila-seca, en el tram que passa pel polígon petroquímic, i el petit tram restant es desballestaria.
Rodalies per la Reus-Roda
Com ja s’havia anat avançant, el pla reconsidera l’opció inicial de treure el tren de dins de Reus i conserva la via per a rodalies. A més, inclou l’opció que l’antiga línia Reus-Roda es rehabiliti per a passatgers i arribi fins al Vendrell, per completar així la futura xarxa de rodalies del Camp. Una xarxa on es proposen un grapat de noves estacions –no només a la costa–, i que també arribarà a Valls amb la construcció d’un gir ferroviari a Picamoixons. Pel que fa a les línies de Falset i Montblanc, en canvi, se’n proposa una simple millora.