logo

La notícia al TARRAGONA21

Des de la pdf.camp exigim, tal com assenyalen els experts de Ferrmed, que “la urgència del tercer rail provisional, no ha d’anar en detriment dels terminis de la solució definitiva, que implica la construcció d’una nova línia entre Sant Vicenç i Constantí per l’antiga Reus-Roda, perque la línia de costa estarà saturada el 2016 com a molt tard, així que cal que en aquella data estigui desdoblada per l’interior”, segons declaracions l’estiu passat, de Joan Amorós, secretari general de l’ens.

Desprès de les dues reunions mantingudes amb l’Autoritat Portuària de Tarragona, la primera abans de Nadal amb el president, Josep Andreu, i l’altra el dia 23 de gener, amb el director, Francesc Sánchez i amb la cap de departament del gabinet tècnic, Carme Tarragó, per tal de conèixer amb detall la proposta presentada del tercer rail, que adaptaria a l’ample internacional la línia actual de Vilafranca fins a Sant Vicenç de Calders, i des d’allí la de la costa fins a Tarragona, i per tal de facilitar la connexió ferroviaria del territori amb Europa, des de la pdf.camp volem fer les següents consideracions:

Hi ha dos qüestions fonamentals, que estan relacionades: la sortida del Port i el tercer rail.

1er.- Respecte de la primera, sembla prou avançat el consens entre les empreses del polígon petroquímic, així com l’estudi per fer la sortida a l’altura del pont de l’autovia de Salou, vorejant el complex educatiu i fer de l’actual estació de classificació un centre intermodal que connecctaria amb les vies de Madrid i València. Aquesta obra sembla de no massa difícil execucció i suposaria una partida pressupostària assumible.

2on.- Per altra banda, tothom està d’acord i pensa que la millor sol·lució per donar sortida a les mercaderies és la línia Reus-Roda, que es justament el que no es fa. Aquesta és una reivindicació ja presentada per la pdf.camp davant els Ajuntaments de Reus i Roda de Berà, en les entrevistes mantingudes amb la primera tinenta d’alcalde de Reus, Teresa Gomis (on li vam oferir l’estudi informatiu sobre la permanència de mercaderies perilloses a l’estació de Reus), i amb el primer tinent d’alcalde de Roda, Pere Virgili, proposta que té com arguments al seu favor davant d’altres projectes els següents:

Els avantatges de la proposta Reus-Roda:
– Abaratiment i facilitat de l’execució de l’obra, en aprofitar parcialment l’antic traçat Reus – Roda i bona part de l’infraestructura encara existent, i ser una obra que no necessita compatibilizarse juntament amb l’actual explotació ferroviària.
– Possibilitat de compatibilitzar el transport de mercaderies amb el de viatgers per la línia de l’interior; actualment la línia de costa ja està molt saturada.
– Reducció important del temps real de permanència de les mercaderies a la nostra demarcació, pel fet que s’estalviaria el temps necessari per fer la maniobra de canvi de màquina a l’estació de Reus al poder expedir els trens directament des de Constantí, amb el conseqüent allunyament del transport de mercaderies perilloses dels nuclis més densament poblats.

Així mateix es facilitaria el retrobament amb el ferrocarril de bona part del Baix Gaià, que va perdre el tren fa gairebé 20 anys, i es donaria resposta a les necessitats reals de desplacaments del usuaris, afavorint la interoperabilitat dels mitjans de transport, possibilitant l’augment de freqüències i la coherencia d’horaris, ja que permetria connectar eficientment per tren les diferents poblacions i comarques, a més a més de l’ aeroport i l’estació de l’AVE, mitjançant una xarxa de rodalies.

La solució del tercer rail, si bé compta amb el suport de la Generalitat, requereix el vistiplau del Ministerio de Fomento, a banda que el finançament del projecte fos assumit per les empreses constructores a canvi d’obtenir la possibilitat l’explotació. També exigiria donar solució als problemes de coll d’ampolla actuals entre Castellbisbal i Martorell, amb obres necessàries, com una nova variant, per tal d’evitar el col·lapse al que es pot arribar per saturació de circulacions que en alguns trams es fa per via única.

PDF.CAMP (PLATAFORMA PER LA DEFENSA D’UN FERROCARRIL PÚBLIC I DE QUALITAT – CAMP DE TARRAGONA)

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.