La notícia a elPeriodico.cat 06/12/2013
Pla perquè el viatge BCN-Vilafranca duri només 25 minuts per la via de l’AVE.
Foment estudia el projecte, que costaria nou milions d’euros i s’executaria en dos anys.
El trajecte entre aquestes dues ciutats es reduirà a la meitat si prospera la proposta de la Generalitat.
Històricament, l’alta velocitat només ha portat maldecaps a Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). De fet, actualment encara manté el litigi amb l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries (Adif) pel pas del tren per la ciutat: amb una llosa de formigó per reurbanitzar i uns sorolls excessius per als veïns. No obstant, aquesta proximitat amb la línia de l’AVE es podria convertir ben aviat en un avantatge més que considerable, ja que els residents al municipi i en tota la seva àrea d’influència es beneficiarien d’una connexió amb la línia d’altes prestacions que els portaria fins a l’estació de Sants en 25 minuts en lloc dels 52 que triga ara.
Un tren circula per les vies d’alta velocitat, al costat de la d’ample convencional, al Penedès, el 2009. ARXIU
La proposta és de la Generalitat. La Conselleria de Territori i Sostenibilitat l’ha enviat al Ministeri de Foment, que ara l’està estudiant i que en principi veuria amb bons ulls. L’Ajuntament de Vilafranca també la coneix i l’aprova. El municipi, a qui els antics plans d’infraestructures (els dels anys d’opulència) concedien una estació de l’AVE que no ha arribat mai, doblaria els actuals 38 serveis de Rodalies en cada sentit amb Barcelona. I els faria en alta velocitat.
TRENS A 250 QUILÒMETRES PER HORA / De fet, l’oferta parla de serveis Avant, que són com els regionals d’AVE que ara van a Lleida, Girona o Figueres-Vilafant (Alt Empordà). Circularien a un màxim de 250 quilòmetres per hora i es farien servir trens Alvia, que com que tenen rodament desplaçable són capaços d’utilitzar tant les vies convencionals com les d’amplada internacional que necessita l’AVE.
Però la novetat del projecte és la ubicació. Fins ara sempre s’havia parlat de connectar els dos traçats ferroviaris a l’altura de l’Arboç, una petita localitat, igualment del Penedès, situada una mica més al sud. S’havia elegit aquest punt perquè era on transcorrien en paral·lel la via de l’AVE i la d’ample ibèric (que uneix Sant Vicenç de Calders i Barcelona per l’interior, passant per Vilafranca).
100.000 RESIDENTS / No obstant, a Vilafranca passa el mateix i la connexió ideada ara pel departament que dirigeix Santi Vila té un cost reduït, de nou milions d’euros. D’aquesta manera s’estalviaria la construcció d’una nova estació a la capital del Penedès i els municipis de la comarca, que sumen una mica més de 100.000 habitants, podrien desplaçar-se en trens directes a Barcelona en 25 minuts. És un canvi copernicà en els desplaçaments, una cosa semblant al que ha passat amb Girona, a 37 minuts de Sants des de principis d’aquest any.
Un altre dels principals beneficis de la proposta és l’estalvi de temps que suposaria per al trajecte entre Reus, la ciutat de Tarragona i Barcelona. Serien 11 minuts menys. La connexió entre els dos traçats es va pensar al seu dia per resoldre diversos problemes. El primer, la falta de connexió entre la capital del Baix Camp i Tarragona en alta velocitat, cosa que impedia que es posin serveis Avant.
CORREDOR EN MARXA / No obstant, com que les obres del corredor mediterrani ferroviari que estaran acabades el 2015 instal·laran un tercer rail que possibilitarà que entre el nus de Vila-seca i Castellbisbal (Vallès Occidental) hi circulin serveis d’ample ibèric i internacional (vegeu el mapa adjunt), aquestes millores es podran aprofitar igualment per a aquesta connexió de Vilafranca.
Això significa que un passatger que agafi un Alvia a l’estació central de Tarragona (no a la dels afores, a Perafort, on només s’aturen els AVE) seguirà per la via convencional fins a Vilafranca i allà connectarà amb la d’alta velocitat que, directament, el posarà a l’estació de Sants en 25 minuts. Foment ha confirmat que l’estudi informatiu que s’elaborarà ben aviat contemplarà aquesta proposta, ja que compta amb el suport de Territori i dels ajuntaments afectats.