logo

25042013 LA VANG. GEN.FOM.

La notícia a La Vanguardia 25/04/2013

Les negociacions inclouen un pla d’inversions de Foment per a la millora de les infraestructures | El pla 2008-2015 del Govern de Zapatero, en via morta per falta de recursos | La seguretat i la capacitat dels túnels de Barcelona, primera actuació

Pactar les condicions de prestació del servei de Rodalies serveix de poc si la infraestructura ferroviària que utilitzen els trens, que no depèn de Renfe sinó d’Adif, no es millora. Així ho creuen tant la Generalitat com Foment, que admeten que hi ha dèficits que s’han de resoldre i, per això, en paral·lel a la negociació del contracte amb l’operadora, s’està discutint un pla d’inversions per posar al dia la xarxa. Aquest assumpte és el més complex de tots, ja que requereix abundants fons que el ministeri es resisteix a desbloquejar.

A sobre de la taula hi ha actuacions prioritàries per valor d’uns 1.200 milions d’euros, una quantitat molt inferior als 4.000 milions que el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero es va comprometre a dedicar a les Rodalies de Barcelona entre el 2008 i el 2015 i dels quals amb prou feines s’ha fet servir el 10%.

L’actualització de les inversions per adequar-les a la difícil situació econòmica és una condició que la ministra de Foment, Ana Pastor, ha imposat i que el conseller de Territori, Santi Vila, ha acceptat. Però una cosa és assumir aquesta condició general i una altra posar-se d’acord en els detalls. Aquí hi ha la dificultat de l’acord. Un altre element substancial és el calendari de les inversions. La Generalitat ha plantejat que tots els projectes que es pactin s’iniciïn a curt termini. Esclar que pel volum que tenen alguns es podrien dur a terme aviat, però d’altres requeriran bastant més temps.

A la llista d’actuacions prioritàries hi ha la millora dels túnels urbans de Barcelona perquè siguin més segurs i augmenti la seva capacitat. En aquest projecte s’hi inclou la instal·lació del sistema de senyalització ERMTS2. El cost d’aquest primer paquet s’estima en 150 milions d’euros.

Per donar més capacitat al conjunt de la xarxa de Rodalies i repartir millor les càrregues de trens hi ha dues obres fonamentals. Una és el túnel de Montcada (300 milions), que beneficiaria la línia de Sabadell, Terrassa i Manresa. I l’altra el salt de vies de l’Hospitalet (200 milions), que permetria canviar la configuració actual dels corredors i donar continuïtat al del Maresme pel del Garraf (mar-mar) i al de Granollers i Maçanet pel de Vilafranca (interior-interior).

Hi ha dos trams de via única pendents de desdoblament, el Vic-Montcada i l’Arenys-Blanes. Per a tots dos es plantegen accions funcionals consistents en la col·locació d’una segona via en certs trams que permetin agilitar la circulació i augmentar la capacitat d’aquests corredors. El primer projecte costaria 200 milions i el segon, uns 100 milions.

Com a actuació complementària, s’ha proposat de prolongar les andanes de les estacions d’Arc de Triomf i de Torredembarra amb què es podrien contractar trens més llargs. Aquests projectes costarien uns cinc milions.

Finalment, hi ha el nou accés de Rodalies a l’aeroport de Barcelona, un projecte avortat el 2010 malgrat que les obres es van arribar a adjudicar. Aquesta actuació, que permetria arribar a la T1 i a la T2 en un temps competitiu des del centre de Barcelona, està valorada en 250 milions. Hi ha la circumstància que les terminals de Barajas disposen d’una línia de tren que compleix aquesta mateixa funció. Que el Prat no en tingui una és una cosa que des de Catalunya es considera un greuge injustificat.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.