logo

La notícia a diaridetarragona.com 04/01/2017  diaridetarragona 05/01/2017

Vegeu també TAC12 05/01/2017 Declaracions portaveu pdf.camp

naciodigital.cat : La Generalitat i l’Estat certifiquen el desacord en traspassos i inversions en Rodalies

 eleconomista.es: Fomento se compromete a invertir en Rodalies y el Corredor Mediterráneo

El tram entre Vandellòs i Tarragona del Corredor Mediterrani entrarà en funcionament en fase de proves “a l’entorn de l’abril del 2018”, segons ha anunciat el ministre de Foment, Iñigo de la Serna, després de reunir-se amb el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull. Així, aquest tram es posarà en marxa un any més tard del que havia anunciat l’anterior ministra, Ana Pastor, que havia indicat que seria a inicis d’aquest 2017. L’entrada en funcionament d’aquest tram permetrà una reducció de 35 minuts en el trajecte entre Barcelona i València. Rull ha celebrat la posada en marxa però ha recordat que es tracta d’ample ibèric i que serà necessari que més endavant entri en funcionament el tercer fil. D’altra banda, en la reunió també s’ha tractat la situació de la N-340, tema sobre el qual la Generalitat farà arribar en quinze dies a Foment la seva proposta de limitació del pas de camions, amb la intenció que sigui consensuada amb el territori.

De la Serna ha expressat el “ferm compromís” del govern espanyol amb aquesta infraestructura, que ha qualificat d’”estratègica” i “essencial” tant per a Catalunya com per al conjunt d’Espanya. Ha reconegut que s’han trobat amb problemes tècnics, que ha dit que han tingut difícil solució mentre el govern del PP ha estat en funcions. En una visita l’abril del 2016, Pastor va anunciar que hi havia pressupost suficient per enllestir les obres durant l’any passat i que l’entrada en funcionament es pogués fer “entre febrer i març del 2017”.

Aquest dimecres però De la Serna ha afirmat que volia ser “prudent i realista” i que no prendrà compromisos sense tenir la certesa que es podran complir. Per això, ha detallat que ara per ara l’única data que podia donar era la finalització i posada en marxa en proves del tram entre Vandellós i Tarragona la primavera del proper any. Es tracta d’un tram que recorre 64 quilòmetres i que té una inversió prevista de 800 MEUR.

El ministre ha assegurat que aquesta posada en marxa suposa un “pas de gegant” en el conjunt de l’obra. A més, ha mostrat la seva voluntat que les dificultats que ja ha augurat que continuaran sorgint es puguin anar solucionant en coordinació amb la Generalitat i la resta d’administracions implicades.

[…] No obstant això, la notícia va generar queixes des d’aquest territori. El portaveu de la Plataforma per la Defensa d’un Ferrocarril Públic de Qualitat pdf.camp, Carlos Montejano, va mostrar els seus dubtes que finalment a la primavera de l’any que ve les obres estiguin finalment acabades. «És vergonyós que ens estiguin parlant encara d’aquests terminis, amb la demora que porten. No podem estar d’acord de cap manera».

Montejano recordava que recentment es va publicar en el BOE l’anul·lació d’un contracte pel balastro d’aquest tram. «Entenem que darrere hi ha qüestions pressupostàries i que si abans es prioritzava Galícia ara anirà a Santander». 

De fet, la demora en un any d’aquest projecte tindrà una implicació per als usuaris de la R-16. I és que, suposa que es mantindrà com a mínim un any més la suma addicional de temps que la Generalitat va incorporar en els nous horaris d’aquesta línia. […]

D’altra banda, ha dit que “en pocs dies” es donarà a conèixer qui ocuparà el càrrec de coordinador del Corredor Mediterrani, una figura “excepcional” creada per tenir “capacitat d’interlocució i capacitat executiva” amb la idea de donar l’impuls necessari a l’obra.

 El conseller Rull ha assegurat que, tot i que el ministre ja li havia comunicat que tenien escollida la persona, el Govern “posarà noms sobre la taula”. De la Serna ha contestat assegurant que la persona escollida serà propera tant a Catalunya, com al País Valencià, Múrcia i Andalusia.

 Rull critica els endarreriments

El conseller ha celebrat tant la posada en marxa del tram Vandellós-Tarragona com de la creació de la figura del coordinador, així com del fet que el ministri reconegui la importància de l’obra. Tot i això ha recordat que fins ara s’han produït molts endarreriments i per això ha reclamat al ministre que “a banda de paraules hi ha d’haver-hi fets”.

 El conseller ha explicat també que durant aquest mes hi haurà una reunió de la mesa estratègica del Corredor Mediterrani, integrada per la societat civil catalana i les organitzacions polítiques, amb la idea d’aprovar l’”agenda catalana del Corredor” que es farà arribar a l’Estat. […]

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.