logo

La notícia a elperiodico.cat 15/09/2016

 

El president de TP Ferro reclamarà 500 milions d’euros però el Govern oferirà una quantitat molt inferior
La infraestructura serà gestionada per una nova empresa pública hispanofrancesa

 

La fallida de TP Ferro, l’empresa concessionària del túnel de l’AVE al Pertús, tindrà un alt cost per a les arques públiques. Els governs espanyol i francès es faran càrrec de la concessió per garantir el servei i també hauran d’indemnitzar l’empresa presidida per Florentino Pérez per les inversions realitzades, com ja va admetre ahir el ministre de Foment en funcions, Rafael Catalá.

«El contracte de concessió preveu que les administracions espanyoles i francesa tenen la responsabilitat patrimonial, que és la del rescat de la infraestructura, i s’haurà d’indemnitzar la concessionària per les inversions portades a terme i no recuperades», va reconèixer Catalá a la sortida d’un acte a Màlaga.

El cavall de batalla serà l’import d’aquest rescat. Els advocats de Florentino ja preparen una demanda d’entre 450 i 500 milions d’euros, mentre que fonts pròximes a Foment rebaixen la xifra que estaran obligats a donar a «una quantitat molt inferior» i vaticinen «un llarg litigi que dirimiran els tribunals en els pròxims anys». EL PERIÓDICO ja va avançar el juny passat que el contracte firmat al seu dia pel Govern d’Aznar era molt favorable a la concessionària.

NEGATIVA DELS BANCS / TP Ferro, participada a parts iguals per l’ACS de Florentino Pérez i la francesa Eiffage, va anunciar ahir que entrarà en fase de liquidació els pròxims dies després que la junta de creditors rebutgés la proposta de conveni que l’empresa va presentar el 16 de juny passat. En una nota pública, la concessionària va lamentar que, «malgrat tots els esforços realitzats», la proposta de refinançament del deute no fos aprovada «per falta de quòrum».

«En els pròxims dies», continuava la nota, «el jutjat mercantil de Girona procedirà a l’obertura de la fase de liquidació de TP Ferro, que durarà alguns mesos». El deute total de TP Ferro puja a 557 milions d’euros, 391 dels quals es deuen als creditors. Els principals titulars dels crèdits, fons d’inversió estrangers i diversos bancs, ja havien avançat al juliol que no estaven disposats a participar de cap refinançament.

Tot el personal de TP Ferro i les activitats seran represes i gestionades per una nova empresa que formaran conjuntament ADIF i SNCF Réseau, en un traspàs que està previst per al novembre.

A diferència de la seva antecessora, l’actual presidenta del Congrés, Ana Pastor, Catalá es va mostrar comprensiu amb la forma de procedir de TP Ferro. «No els han sortit els números perquè el pas dels trens ha quedat molt lluny del que es va estimar al seu dia. Els trens que passen només permeten atendre les despeses d’explotació, però no hi ha fluxos per finançar la inversió que les empreses van portar a terme», ha explicat el ministre en funcions.

Aquest argument que ara sembla admetre el Govern va ser rebutjat per Ana Pastor quan Florentino va reclamar en diverses ocasions, fins i tot als tribunals, compensacions perquè no s’havien complert les expectatives de flux de trens. En la seva última ofensiva, Florentino va amenaçar d’abocar l’empresa a la fallida si el Govern no aportava una compensació de 450 milions d’euros. Pastor va desatendre les amenaces i Florentino les ha complert. Ara haurà d’intentar recuperar els diners litigant als tribunals.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.