La notícia a Diari de Tarragona (NORIAN MUÑOZ | 2012.01.29 21:02) passada pel traductor de Google
L’augment de tarifes d’aquest any ha vingut acompanyat de canvis que han encarit encara més els bitllets i abonaments
Un interventor de Renfe ho explica clarament: a partir de l’u de gener d’aquest any, si una parella amb dos nens vol bitllets d’anada i tornada de Tarragona a Barcelona, ho tindrà molt pitjor que si decidís, per exemple, anar a Casp, a Saragossa. En aquest últim cas tindrien un 10% de descompte per comprar un bitllet d’anada i tornada i els nens, si tenen entre 4 i 13 anys, aconsegueixen una rebaixa del 40%. A més, el bitllet de tornada des de Casp té quinze dies de validesa. El cas és que si viatgen a Barcelona ja no tenen cap dels dos descomptes i, a més, el viatge de tornada ha de ser en les següents 24 hores. «Només per no traspassar les fronteres de Catalunya», explica.
És un exemple del canvi en les prestacions de molts títols de tren que va començar a aplicar l’1 de gener, però del que molts usuaris, especialment els menys habituals, han ‘despertat’ fa poc. L’explicació té a veure amb el traspàs dels serveis regionals a la Generalitat de Catalunya i la seva integració a Rodalies. L’objectiu és homogeneïtzar les prestacions i condicions dels títols de regionals i els de rodalies.
A això cal sumar a la pujada del 8% que han patit de mitjana els bitllets. En el cas de l’anada i tornada de Tarragona a Barcelona, per exemple, l’increment arriba al 18%.
Els canvis títol a títol
Però no tots els títols augmenten de preu en la mateixa mesura ni canvien per a pitjor. En el cas Tarragona-Barcelona, el Bono 10 regional augmenta un 6% de preu i el Bono 10 exprés ho fa un 7%. No obstant això, tots dos deixen de ser unipersonals i la seva validesa augmenta de 45 a 60 dies.
Cas a part és el de l’abonament mensual, el títol unipersonal dels usuaris més freqüents. El preu del mateix es va congelar (149,20 euros TGN-BCN), però els viatges, que abans eren il · limitats, ara es restringeixen a dos diaris.
Aquest últim títol és precisament el que més preocupa a l’Associació per a la Promoció del Transport Públic, PTP, que va instar recentment a la Generalitat a aixecar la restricció.
L’associació sosté que el títol, encara que té un preu basat en els quilòmetres, no és vàlid en funció de la distància recorreguda, sinó que està restringit a dues estacions en concret. Recorda a més que no està integrat amb altres mitjans, com Ferrocarrils de la Generalitat.
Un altre desavantatge és que el nou títol no permet realitzar desplaçaments triangulars dins del mateix origen i destinació i recorden que «el patró de mobilitat dels usuaris, habituals i esporàdics, és cada vegada més irregular», assenyalen.
A més ho consideren car. De fet, aquests 149,20 euros representen un 22% del salari mínim interprofessional.
Però sobretot expressen que, «en àmbits metropolitans, com el Camp de Tarragona, s’impedeix utilitzar l’abonament més de dues vegades entre relacions tan intenses i properes com Reus i Tarragona».
Més pèrdues a Tarragona
El delegat de la PTP a Tarragona, Daniel Pi, afegeix que aquests canvis tenen a més els seus efectes en el nostre territori. El primer que destaca és que els augments de preu ens han tocat de ple. Explica que, per exemple, a Barcelona, en haver rodalies, alguns trajectes no han augmentat tant de preu, cosa que no passa al Camp de Tarragona, on ens ha tocat l’augment global dels regionals.
Encara que tal vegada el major greuge comparatiu és el fet que el preu del servei puja per tot Catalunya, però els vehicles no es renoven, com sí que ha succeït, per exemple, a Girona. A Pi li sembla que és inadmissible que molts dels trens que circulen pel Camp de Tarragona ja van acabar la seva vida útil. «I això que la connexió Barcelona-Tarragona és la que té més usuaris de tot Catalunya».
Finalment, Pi diu que cal tenir molta cura que aquestes mesures no desmotivin al potencial usuari del transport públic, tant a l’habitual com al esporàdic: «No convindria que la gent tragués comptes i li sortís més rendible agafar el cotxe i marxar quatre a Barcelona d’anar amb tren », va exemplificar.
Al marge dels bitllets i el seu cost, els usuaris tampoc estan contents amb l’estació de la ciutat, reclamen que, encara que es va fer una remodelació fa poc, segueix sense haver ascensor, i, a més, és freqüent que no funcionin les màquines expenedores.
febrer 8th, 2012 - 11:54
La Generalitat diu que ho ha reagrupat tot i ha posat les tarifes de Rodalies.
Perquè no posa també la devolució de tot el bitllet per 15 minuts de retard com a Rodalies?
Des de PTP cal fer alguna actuació ràpidament: recollida de signatures, plantades, etc.
Però cal fer alguna cosa. Jo, m’hi apunto.
febrer 10th, 2012 - 13:24
Gràcies pel comentari, Carme.
Des de la pdf.camp treballem conjuntament amb la PTP per tal de denunciar aquets abusos i plantejar accions reivindicatives, motiu pel qual es benvinguda la teva oferta de col.laboració. Estarem en contacte.
Salut!