logo

La notícia a diaridegirona 28/02/2016

 

Ferrovie dello Stato Italiane assegura que la competència és bona per a tothom i que els preus poden millorar

 

Ferrovie dello Stato Italiane vol fer la competència a Renfe a l’AVE entre Barcelona i Madrid i també estudiarà operar Rodalies de Catalunya quan es liberalitzi el sector ferroviari. “Si obriu, vindran altres operadors”, ha assegurat el responsable d’Afers Internacionals de la ferroviària italiana, Alberto Mazzola. “La competència pot ser bona per a tothom” i els “viatgers són els que més se’n beneficiaran”, perquè el servei i els preus “poden millorar”, defensa Mazzola. En aquest sentit, creu que Barcelona-Madrid “és una línia interessant perquè hi hagi dos competidors” i apunta a una millora de les freqüències: “Ara hi ha un AVE cada hora, mentre que nosaltres entre Milà i Roma en tenim un cada deu minuts”.
Ferrovie dello Stato Italiane preveu entrar al mercat ferroviari espanyol quan es liberalitzi. “Absolutament, som el principal operador a Itàlia però també el segon o tercer a Alemanya, on donem feina a 4.000 persones en transport regional i a 300 en mercaderies i estem mirant altres països”, explica Mazzola. De fet, el gegant ferroviari italià ja està comprant trens d’alta velocitat que puguin viatjar per vuit països, inclosa Espanya, a una velocitat de 360 km/h. “Des de fa tres anys estem seguint les decisions del Govern espanyol”, assenyala, i afegeix que, si liberalitzen el sector, està previst que els seus trens puguin viatjar també a Espanya, França, Bèlgica, Holanda i la resta dels països europeus on hi ha alta velocitat.
Actualment, Ferrovie dello Stato Italiane està treballant activament per fer la competència als operadors francesos per a la connexió entre París i Brussel·les, però no es quedarà aquí. “Madrid-Barcelona és una connexió interessant, són dues grans ciutats, més grans que Brussel·les”, remarca Mazzola, que creu que si es liberalitza aquesta connexió “hi haurà diverses empreses” interessades.
Mazzola recorda que a Itàlia “des de fa uns anys hi ha un competidor fent el mateix servei en alta velocitat” i això “ha estat positiu” també per a Ferrovie dello Stato Italiane. “Hem reaccionat, millorant el servei i reduint el cost”, indica per exemple “amb preus més baixos, sobretot si es reserva la setmana abans”. “Amb competència vam haver de millorar el servei i l’empresa és avui totalment millor del que era fa sis anys”, assenyala. I creu que obrir el mercat ferroviari a Espanya “seria bo per a Renfe”.
També el servei de Rodalies de Catalunya pot interessar Ferrovie dello Stato. “Si es liberalitzés ho estudiaríem i crec que no seríem els únics, que tots els operadors ho estudiarien, i també altres empreses espanyoles, com per exemple Ferrocarrils de la Generalitat”, preveu Mazzola. El responsable d’Afers Internacionals de la ferroviària italiana recorda que a Gran Bretanya “hi ha almenys deu operadors diferents” i també a Alemanya hi ha competència.
Preguntat sobre els problemes a Rodalies de Barcelona, Mazzola diu que no vol criticar la situació espanyola ni parlar de la cooperació entre Adif i Renfe. “Però hi ha solucions diferents arreu del món”, afirma, remarcant l’eficiència dels serveis ferroviaris al Japó, on hi ha una “coordinació estricta” entre les empreses responsables de la via i les del tren que fa que, si tens un retard, sigui de 15 segons.
La Comissió Europea pretén que el mercat ferroviari europeu estigui totalment liberalitzat el 2019, però troba reticències entre alguns estats membres. Espanya és un dels més partidaris a obrir el mercat, i tot i que ja ha impulsat legislació per fer-ho, encara no ho ha formalitzat. Mazzola veu difícil que es compleixi la data del 2019 i preveu “una mica de retard en el debat polític”. Tot i això, assenyala que, quan es faci, serà positiu.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.