logo

Vegeu la web del Ministeri 18/12/2012

El projecte presentat elimina les incerteses (article publicat a NOTÍCIES al gener de 2012)  i ens permet plantejar les següents consideracions:

– si bé contempla algunes bondats, com ara la construcció de la nova línia de doble via, en ample UIC, apta per a trànsit mixt (viatgers i mercaderies) en el tram de Vandellòs a Vila-seca, lluny ja d’altres projectes que van arribar a plantejar fins a tres línies paral · leles (alta velocitat, viatgers i mercaderies),

pel que fa a la connexió entre Tarragona i Castellbisbal cal dir:

– quan en un primer moment l’Autoritat Portuària va presentar el projecte del “tercer fil” per a una sola via, – amb tots els inconvenients que això podia suposar i que en el seu moment ja vam denunciar-, es va parlar d’un pressupost de 180 M€; ara ens trobem amb una proposta molt més lògica i racional sobre les dues vies, però amb un pressupost de 417 M€. No oblidem que part de l’argumentació a favor del “tercer fil” i en contra de la proposta definitiva de la doble via per Reus-Roda era el seu elevat cost. Ara, per tres quintes parts de la solució definitiva (700 M€), tindrem la provisional. La provisional per molts anys, és a dir, el transport de mercaderies perilloses travessant els nuclis de població més densament poblats i que haurà de compatibilitzar-se amb unes línies de transport de viatgers actualment ja saturades.

– la posada en marxa del servei de Rodalies per l’àrea del Camp de Tarragona, llargament reivindicat i actualment previst per al 2013, es veu compromesa  pel projecte del tercer carril. I no només perquè no es podran executar els projectes de la nova Xarxa de Rodalies, sinó perquè , tal i com anuncien a l’última pàgina, “durant les obres programades per poc més d’ un any  es  faran talls els caps de setmana i a l’estiu, amb plans alternatius, ajustament d’horaris i nombre de serveis, amb garanties de condicions adeqüades i mínima afeccció”. Com recordarem,  aquesta era una de les avantatges del projecte Reus-Roda, ser una obra que no necessita compatibilizarse juntament amb l’actual explotació ferroviària.

–  respecte de la solució per a la Terminal de Constantí, que si bé en algun moment va semblar que seria un dels Centres Logístics de la demarcació, ara pot veure compromesa la seva continuïtat. Tot i això, almenys el projecte del Ministeri sembla que sí  contempla part del recorregut que la pdf.camp va presentar en la seva proposta de reforma provisional Reus-Roda (la podeu trobar a DOCUMENTACIÓ), en el tram entre Tarragona i l’anomenat nus de Vila-seca.

– i en contra de tota lògica, el projecte de Foment es totalment incompatible:

— amb la conexió de Reus, Tarragona i Sant Vicenç amb l’Estació del Camp i l’Aeroport.

— amb la recuperació de trànsits de viatgers a les estacions de la línia Reus-Roda.

— amb la reforma de la Façana Marítima de Tarragona.

Aquestes són les bondats del projecte del Ministeri, del tercer carril per línia de costa. Ara més que mai des de la pdf.camp seguim pensat que hi ha una millor solució per als usuaris del ferrrocarril, perquè la prioritat són els viatgers (podeu veure el dossier en DOCUMENTACIÓ) i les seves necessitats de transport públic. I perquè a més també es resoldrien les demandes pel que fa a transport de mercaderies, amb avantatges econòmics, socials i mediambientals

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.