logo

La notícia a sindic.cat 20/04/2016

El mal estat de rodalies i mitjana distància s’ha constatat en les 654 queixes amb relació a Territori i Renfe, i 447, quant a Foment i Adif
 Entre els temes tractats, destaca la rebaixa de tarifes, l’accessibilitat dels trens i estacions, i el reforç dels serveis d’informació i de reclamació accessibles
Ha obert una investigació sobre la garantia de la seguretat dels passos a nivell arreu de Catalunya

Tal com va anunciar fa alguns mesos, coincidint amb la recepció massiva de queixes amb relació al mal estat de la xarxa ferroviària de rodalies i mitjana distància, el Síndic ha organitzat una sessió de debat entre usuaris i responsables del servei per cercar solucions conjuntament als problemes del sector.

El Síndic ha convocat les parts implicades a una reunió a la seu de la institució dimarts 19 d’abril a la tarda. A la trobada, hi han assistit membres del Departament de Territori, del Transport Metropolità de Barcelona i de Ferrocarrils de la Generalitat. També ho han fet representants de RENFE i de l’Agència Catalana de Consum. Els usuaris han estat representats per diverses plataformes ciutadanes i entitats de defensa dels drets de les persones amb discapacitat.

Els passatgers reclamen principalment una rebaixa de les tarifes, més recursos per adaptar els combois i les estacions a les necessitats de persones amb mobilitat reduïda i millores en la política d’atenció al client. Així ho ha constatat el Síndic durant l’últim any amb la tramitació de més de 1.000 queixes: 654, amb relació a Territori i Renfe, i 447, que s’han adreçat a Foment i Adif.

També s’ha plantejat la necessitat d’incrementar la difusió dels drets dels usuaris del transport ferroviari i la possibilitat d’homogeneïtzar el sistema de compensacions en casos de retards o cancel·lacions.

El síndic, Rafael Ribó, ha posat l’accent en la manca d’inversions als serveis de Rodalies i Regionals de Catalunya i ha qualificat com de molt greus els incidents que, per motius diferents, es repeteixen amb una freqüència injustificable.

Avaluació del Pla de 2005 de supressió dels passos a nivell

En el marc de la trobada, el Síndic ha avançat que ha obert una actuació d’ofici per investigar la seguretat dels passos a nivell de tot Catalunya. El cas de Montcada i Reixac, on aquest any ja han mort tres persones, és especialment conflictiu, però situacions semblants es produeixen en altres poblacions catalanes, com ara Mollerussa, Salou, Flaçà, etc.

El Síndic s’adreçarà al Ministeri de Foment i al Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. Ambdós organismes van acordar el 2005 un pla per a la coordinació de les seves respectives actuacions dirigides a la supressió d’interseccions a nivell entre el ferrocarril i les carreteres, vies urbanes o camins de Catalunya.

Ara cal analitzar quines actuacions es poden fer des d’Adif i des de laGeneralitat de Catalunya o l’Administració local per revisar –i, si cal, augmentar– la seguretat dels passos a nivell en determinats casos.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.