logo

La notícia lavanguardia.com 15/02/2016

 

La Moncloa no valora la iniciativa empresarial que defensa aquest eix

 

El Govern espanyol i, més concretament, la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, reiteren la seva aposta pel corredor mediterrani. Malgrat això l’ Executiu de Mariano Rajoy no va voler valorar la reunió de les patronals catalana i valenciana dilluns a València per reclamar aquesta infraestructura.

Tot i així les fonts subratllen que el seu compromís és ferm, i no és d’ara, sinó de l’anterior legislatura, quan es van fixar com a prioritaris el corredor mediterrani i el corredor atlàntic.

Un exemple d’aquest compromís, asseguren les fonts governamentals, és que de la inversió compromesa –16.928 milions d’euros– i ja se n’han executat 13.436 milions. L’ Executiu admet que hi pot haver algun retard en alguna de les obres, i que la crisi ha estat un fre per al projecte, però recorden que fa poc es va designar un coordinador del corredor mediterrani, l’enginyer català Juan Barios Baquero, que va ser cap de la unitat de carreteres a Catalunya del Ministeri de Foment. Barios és un interlocutor únic que té una visió completa de les obres. Al Ministeri de Foment afegeixen que s’han “rellançat i desbloquejat alguns trams problemàtics després de l’arribada del nou equip del ministeri.

El projecte, tal com s’està executant (mitjançant la instal·lació d’un tercer fil en certs trams ja existents i la construcció de traçats nous en d’altres) és una “solució realista”, segons Foment, que permetrà disposar en el mínim de temps possible d’una infraestructura que podran utilitzar tant els trens de viatgers com els de mercaderies.

Separar els dos tipus de tràfic a les seves plataformes respectives, com defensen els empresaris, dilataria massa el calendari de les obres, argumenten des del departament que dirigeix el ministre Íñigo de la Serna.

Des de la vicepresidència del Govern espanyol se subratlla que l’ Executiu té interès en aquesta infraestructura perquè és un dels 46 punts que va plantejar Carles Puigdemont en la seva primera entrevista amb Mariano Rajoy, l’abril del 2016.

Així doncs, les patronals valencianes van mostrar ahir el seu malestar per les declaracions de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, a Las en què afirmava que “no hi haurà corredor mediterrani si Catalunya s’independitza”. Fonts de la Confederació Empresarial Valenciana (CEV) van subratllar que “no entenem que digui això, per aquesta mateixa raó no hi podria haver connexió Madrid- Saragossa-Barcelona”.

També el president de l’ Associació Valenciana d’ Empresaris (AVE), Vicente Boluda, amfitrió de l’acte que va tenir lloc dilluns, va assenyalar al diari Levanteque “aquestes declaracions d’ Isabel Bonig no tenen sentit”. “El corredor també és Catalunya, però estem parlant d’Europa, d’un corredor que ­comença pràcticament a Ucraïna i que acaba a Algesires, d’un corredor transeuropeu”, va afegir.

També, l’empresari i president de la Fundació Pro-AVE, Federico Félix, peça clau en la reivindicació del corredor mediterrani, va valorar que “ Isabel Bonig que estigui tranquil·la, hi hagi o no independència a Catalunya, el corredor passarà per Catalunya”.

En canvi, tots els grups polítics amb representació a les Corts Valencianes, tret del PP, van celebrar la cita de Tarragona. El president valencià, Ximo Puig, a més de mostrar el seu “suport total” als empresaris, va valorar que “aquest acte evidencia la mobilització de la societat valenciana per aconseguir el que és just”. “El corredor mediterrani està encallat i cal treure’l de l’encallament”. En termes semblants es van expressar els líders de Compromís, Podem i Ciutadans a València.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.