logo

El conseller Recoder ho prioritza, malgrat el replantejament general per la crisi

La notícia a El Punt 16.02.2010 (Ò. Palau)

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va anunciar ahir una reestructuració enguany dels horaris a rodalies i regionals de Catalunya, així com la redacció d’una anàlisi de futur per integrar la seva gestió de manera que es coordinin els serveis. Una anàlisi en què, a més, inclourà la proposta per crear xarxes locals de rodalies a Tarragona, Lleida i Girona. “Cal esprémer al màxim el que ja tenim, i això vol dir més aviat gestionar millor la mobilitat que no pas construir obra nova”, va exposar. En aquest sentit, Recoder ja havia dit que no signaria el contracte programa que mantindria Renfe a rodalies fins al 2015, així que el que faran enguany serà estudiar els diferents models de contractació i gestió de serveis ferroviaris de viatgers de diverses regions europees per triar el que més convé a Catalunya, i decidir aleshores si Renfe continua.

El conseller també va lamentar que el Ministeri de Foment no tingui intenció de començar la construcció de la nova línia de rodalies a l’aeroport del Prat fins al 2013, tot i que l’obra està adjudicada des del 2010. Va ser, de fet, una de les poques concrecions de la seva primera compareixença al Parlament. I és una concreció sobre una obra que no li correspon a ell executar, com les del corredor mediterrani ferroviari –tant el tram adjudicat al gener entre Vandellòs i Tarragona com el TAV fins a Castelló, a més de la connexió dels ports– o les de les autovies A-7 i A-27, que també va citar ahir entre les prioritats que exigirà a Foment que tiri endavant. A més, va insistir que el govern reclamarà, com marca l’Estatut, el traspàs “total” de la gestió dels ports de Barcelona i Tarragona, i dels aeroports de Reus i Girona.

Peatge a l’ombra, o llosa

Pel que fa a les obres pròpies, Recoder, que assumeix una gegantina conselleria d’Infraestructures i Medi Ambient, ja ha deixat clar fa dies –i ho tornava a dir ahir als diputats– que el seu departament no pot prendre decisions importants d’obres fins que no hagi analitzat amb profunditat les conseqüències financeres i de calendari que té prendre-les. Perquè la consigna prioritària és clara a tot el govern de la Generalitat: estalviar diners on es pugui. El govern, això sí, acabarà el desdoblament de l’eix transversal, l’eix diagonal i la C-17 entre Manlleu i Ripoll, que haurà de continuar pagant en els pròxims anys. Però, a més, haurà d’acabar de pagar obres ja fetes com l’autovia C-14 de Reus a Alcover, l’eix Llobregat o els eixos Vic-Olot i Maçanet-Platja d’Aro. Recoder no censura que aquestes obres s’hagin hagut de fer amb peatges a l’ombra o mètode alemany de pagaments ajornats. “Potser tocava fer-ho”, afirma, però també deixa clar que això deixa la Generalitat sense recursos per començar carreteres noves fins al 2013, entre les quals va citar per exemple la d’Altafulla a Salomó. En aquest sentit, el conseller es va comprometre mentrestant a “treballar per solucionar els conflictes territorials” apareguts arreu del país en el dibuix dels nous traçats.

Revisió de tots els plans

Per tot plegat, el govern va reiterar ahir que revisarà el Pacte Nacional per a les Infraestructures aprovat el 2009, que acompanyarà a més d’una memòria econòmica. “L’actual es pot qualificar de carta als Reis, perquè preveure inversions de 100.000 milions en 10 anys no era ni és realista”, va exposar. No serà l’únic document de planificació que el govern revisarà de cap a peus, ja que va anunciar que farà el mateix per al pla de transport de viatgers de Catalunya 2008-2012 i per als diversos plans territorials parcials i plans directors urbanístics aprovats pel govern anterior, si bé va defensar aquests darrers com a “bons instruments per abordar àmbits supramunicipals concrets”.

Recoder no va dubtar, en canvi, a censurar els “malabarismes financers” que el govern anterior va fer per continuar la construcció de l’L9, respecte a la qual reafirma que s’ajornarà la construcció d’algunes estacions.

1 comentari a “El govern anuncia que enguany farà una proposta per a les rodalies de Tarragona”

  1. PEPE DOLZ

    Échate a temblar con esta gente, cuando dicen que van a estudiar “diversas formas de gestión ferroviaria”. La única que conocen es la de privatizar y darle el “pastel” a alguno de sus amigotes. Continuaran sin duda destrozando el ya de por si precarizado servicio público ferroviario. Hay que continuar luchando por un ferrocarril público y social. Pepe

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.