logo

La notícia a diaridetarragona.com 01/08/2017

 

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova esdevindrà el centre de referència en investigació sobre el tren a Catalunya, amb el suport de la Generalitat

 

Móra la Nova commemora el 125è aniversari de l’arribada del tren al municipi i a la comarca de la Ribera d’Ebre, amb la mirada posada en comptar amb el centre de referència en investigació ferroviària a Catalunya. La ubicació seria el Museu del Ferrocarril moranovenc, primer Bé Cultural d’Interès Nacional (BECIN) dedicat al patrimoni ferroviari, auspiciat per la Generalitat de Catalunya.

«La finalitat d’aquesta categorització és poder impulsar el teixit industrial del poble i la comarca», manifesta al Diari Jordi Sasplugas, president de la Fundació per la preservació del patrimoni ferroviari industrial, entitat que gestiona el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova. Sasplugas destaca el caràcter voluntari de les persones que gestionen l’entitat i el museu, molts dels quals havien treballat al ferrocarril.

Un altre dels projectes que pretén contribuir a aquest objectiu és el tren turístic, que recorreria 21 municipis. «Fa 17 anys que hi estem treballant i ara estem en una etapa important. En un parell d’anys serà una realitat i dinamitzarà el turisme», assegura Sasplugas.

El president de la Fundació es mostra crític amb la gestió per part d’ADIF de la línia R-15 i ressalta la rebaixa a la meitat de la inversió en una línia que connecta Catalunya amb el nord i el centre de la Península. «El port de Barcelona estava disposat a invertir-hi per a utilitzar-la com a línia de mercaderies, però no va ser possible per la falta de voluntat d’ADIF», lamenta.

Enguany es compleixen 125 anys de l’obertura de la línia de tren entre Móra la Nova i Ascó. Amb aquest motiu, i a partir d’una idea de l’Associació Cultural Lo Llaüt d’Ascó, el Museu del Ferrocarril de Móra la Nova i els ajuntaments de Móra la Nova, Garcia, Vinebre, Ascó, Flix, Riba-roja i Faió, han produït una exposiciócommemorativa itinerant.

L’exposició consta de tretze panells a través dels quals es va desgranant la història d’aquest tram ferroviari inclòs dins la Línia dels Directes que uneix Barcelona i

Madrid. Així, s’explica l’impacte que hi va tenir, els llocs de treball, les indústries que va atreure o notícies curioses relacionades amb el tren en aquests pobles.
Els textos es complementen amb fotografies històriques que permeten rememorar imatges de les estacions, els trens de vapor, les professions ferroviàries,
De moment, es podrà veure al Museu del Ferrocarril Móra la Nova, el 5 i 6 d’agost, de 10.30 a 13.30 hores i de 17 a 19 hores. Després es traslladarà a Garcia.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.