logo

La notícia a cat.elpais.com 14/07/2016

 

L’obra de l’estació pot patir la seva “ruïna” i suposar un perill per a les persones, diu en un informe

 

La paralització dels treballs a l’estació de La Sagrera (Barcelona) pot posar en risc la integritat de l’obra i la seguretat dels ciutadans. Així ho va advertir Adif,l’ens gestor d’infraestructures ferroviàries, a la Fiscalia Anticorrupció durant la investigació pel desviament milionari en la construcció dels accessos i l’estació. L’obra ja executada pot patir la seva “degradació o ruïna” i suposa, a més, un “risc” per a les persones, assenyala en un informe al qual ha accedit EL PAÍS. Fa unes setmanes, la Guàrdia Civil va detenir 14 persones —entre ells, alts càrrecs d’Adif— per certificar treballs no realitzats o sobrevalorats en un nou cas de corrupció al voltant de l’alta velocitat.

La prolongació del bloqueig pot provocar la “degradació o ruïna d’elements de l’obra executada” i també danys “a les persones”. La situació actual, agrega l’ens, “pot generar situacions de risc per als ciutadans”. Per no parlar de l’“interès general”, diu l’informe, que també es veu afectat pels “retards en la posada en servei de la infraestructura”. Aquesta última preocupació ja la va verbalitzar al juny el secretari d’Estat d’Infraestructures, Julio Gómez Pomar. L’alt càrrec va evitar les crítiques pels retards de La Sagrera i va anunciar que estaven parades per les presumptes irregularitats en els mesuraments.

ES CORREUS PROVEN ELS PARANYS

La investigació pel desfasament milionari a les obres de La Sagrera no només se sustenta en informes tècnics. La Guàrdia Civil té també correu electrònics entre els implicats que detallen la falsedat de les certificacions. Els correus “evidencien que els directors d’obra donaven les instruccions sobre els mesuraments i els imports a certificar mensualment, encara que no reflectissin la realitat de l’executat”, assenyala un dels informes de la Guàrdia Civil que figura en la causa. Alguns són eloqüents. Com un que va enviar el tècnic Isaac Calvo, ja detingut el 2014 per alterar mesuraments en el tram entre Trinitat i la Sagrera: “El que hem fet és que els mesuraments i plànols siguin concordes entre ells, i alhora, que siguin més o menys concordes amb la realitat”.

L’escrit, signat pel president d’Adif, Gonzalo Ferré, demana al fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, la seva “autorització” per “continuar amb l’execució de les obres”. I, en el cas que la represa pugui “alterar el lloc on s’han produït els fets denunciats i dificultar l’obtenció de proves”, sol·licita que, almenys, es realitzin algunes actuacions per millorar la seguretat. Els tècnics d’Adif, va assenyalar Ferré, “consideren imprescindible” dur a terme un “mínim d’actuacions”, com “tractaments d’impermeabilització” o “finalització dels elements estructurals”.

Adif va encarregar un estudi a la Universitat Politècnica de Madrid, que va subratllar la necessitat de “millorar la seguretat actual de l’obra, principalment enfront de la inestabilitat del fons de l’excavació”. En la seva resposta, el fiscal va recordar a Ferré que no podia dictar cap autorització; entre d’altres coses, perquè ell en cap moment havia ordenat la paralització. Reprendre o no les obres és “competència de l’ens que vostè presideix”, diu el fiscal.

Escriu un comentari


Proudly powered by WordPress. Theme developed with WordPress Theme Generator.
Copyright © pdf.camp. Web de la Plataforma per la Defensa d'un Ferrocarril Públic i de Qualitat al Camp de Tarragona. All rights reserved.