La notícia a El Punt 31/03/11 02:00 – tarragona – Òscar Palau
El conseller Recoder compromet el suport del govern a les connexions pendents per al complex portuari, per tren fins a Castellbisbal i per l’A-27 fins a Montblanc, i en reivindica la descentralització
.

Lluís Recoder va aprofitar la visita a Tarragona per ser a la presa de possessió d’Antoni Húber com a nou president del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), i fer una visita a la seu. El conseller va alertar dels “problemes de finançament” d’algunes obres del consorci, si bé va assegurar que ja s’hi ha trobat “una solució”. Recoder també es va reunir amb l’alcalde de Tarragona, amb qui es va comprometre a avançar en el projecte de la depuradora al Catllar i en l’aprovació del POUM. Foto: ò.palau.
El tercer rail que l’Autoritat Portuària de Tarragona (APT) planteja que s’habiliti a la via fèrria de la costa fins a Castellbisbal –com a solució provisional, semblant a la que ha adoptat el port de Barcelona per connectar-se amb França en ample europeu– costaria uns 200 milions d’euros, segons ha pogut saber El Punt, una xifra cinc vegades inferior als 1.040 milions en què l’estudi tècnic del corredor mediterrani presentat per Foment estima el cost de fer la línia específica definitiva, recuperant el traçat de l’antiga Reus-Roda. Aquest és l’estímul que fa que l’APT reclami cada cop amb més força el projecte alternatiu, que se sufragaria amb l’ajut de capital privat, i amb un període de retorn de la inversió d’entre 10 i 15 anys que veu del tot factible d’assumir. I més encara veient la indefinició de l’Estat en el calendari del projecte definitiu, que contrasta amb la “necessitat urgent” del port, segons indicava ahir el conseller de Territori.
De fet, Lluís Recoder, que va ser al port per presentar-ne els resultats del 2010, va voler solemnitzar amb la visita el total suport de la Generalitat a les reivindicacions de millora de les connexions, tant ferroviàries com viàries. “El port pot fer encara una contribució més decisiva al PIB tarragoní i el català, i això depèn dels seus gestors i també d’elements externs”, va dir. Entre els quals destacava per sobre de tot la via en ample europeu fins a Castellbisbal, també per endegar estratègies comunes amb Barcelona. “És clau, és el gran coll d’ampolla a què ens enfrontem perquè pot tenallar el creixement del port, així que el govern ho posa al capdavant de les reivindicacions al ministeri”, explicava, abans de reflexionar, al·ludint al tercer rail, que “hi ha obres més petites que no requereixen una gran inversió i comporten un salt importantíssim”. Recoder, així, recordava que les mercaderies que vénen de l’Àsia, i que ara necessiten “sis dies d’anada i tornada fins als ports d’Hamburg, Rotterdam o Anvers, en un dia i mig estarien al centre d’Europa des de Tarragona o Barcelona, que ràpidament podrien esdevenir un referent”. El conseller, això sí, aclaria que és “partidari que el ministeri prioritzi la inversió dins del corredor mediterrani”, és a dir, que pressionarà perquè es faci la línia definitiva per l’antiga ReusRoda. Una exigència que posa al mateix nivell que la connexió viària amb l’autopista AP-2 a Montblanc, és a dir, la construcció de l’autovia A-27, una “infraestructura estratègica” que evitaria la volta de 30 quilòmetres fins al Vendrell. Recoder va criticar “el retrocés” que la llei de ports suposa per a la presa de decisions a Tarragona i Barcelona, i en va reivindicar el traspàs a la Generalitat perquè, anàlogament a l’autonomia que tenen els grans ports europeus, la gestió es faci des del territori. “Entenem que el port ha de funcionar –subratllava– amb dinàmica pròpia tarragonina”.